Ajankohtaista eläkeasioissa

Kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia korotettiin 1.8.2022 alkaen. Ruotsi lopettaa takuueläkkeen maksamisen ulkomaille vuodenvaihteessa.

Syksyllä 2022 käydään paljon keskustelua inflaatiosta, mikä vaikuttaa ihan jokaisen elämään. Suomen eduskunta harkitsee erilaisia tapoja helpottaa kansalaisten tilannetta, kun tuotteiden ja palveluiden hinnat nousevat laaja-alaisesti. Yksi positiivinen asia on kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien korottaminen, joka vaikuttaa myös kansaneläkkeeseen positiivisesti. Sen sijaan Ruotsi on päättänyt lopettaa takuueläkkeen ulkomaille maksamisen, Kelan tiedote asiasta löytyy alta.

Kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia korotettiin elokuussa 3,5 %

Eduskunta on hyväksynyt kansaneläkeindeksin ylimääräisen korotuksen 1.8.2022 alkaen. 3,5%:n korotus koskee mm. kansaneläkettä, vammaisetuuksia, työmarkkinatukea ja toimeentulotukea.

Lue lisää:

Kansaneläkeindeksi – kela.fi

Etuuksien euromääriä ja tulorajoja 2022-08 viestintä su ru en.xlsx (kela.fi)

Ruotsi jatkaa takuueläkkeen maksamista Suomeen vuoden 2022 loppuun asti (päivitetty 6.10.2022)

EU-tuomioistuin antoi vuonna 2017 ennakkoratkaisun, jonka Ruotsi tulkitsi niin, että takuueläkettä ei enää tarvitse maksaa ulkomaille. Maksamista kuitenkin jatkettiin tilapäisen lainsäädännön perusteella. Ruotsi on nyt päättänyt lopettaa takuueläkkeen (garantipension) maksamisen ulkomaille 1.1.2023 alkaen. Muutos voi vaikuttaa joidenkin takuueläkkeen saajien Kelan etuuksiin. Takuueläkettä koskeva muutos ei vaikuta työeläkkeiden maksamiseen. Pensionsmyndighetenin maksamat työeläkkeet (inkomstpension, premiepension, inkomstpensionstillägg, tilläggspension) ja muiden eläkeviranomaisten maksamat eläkkeet maksetaan edelleen Ruotsin ulkopuolellekin.

Lue Kelan tiedote:

Ruotsi lopettaa takuueläkkeen maksamisen ulkomaille vuodenvaihteessa / Sverige slutar betala ut garantipension till utlandet från årsskiftet – ePressi

Lue lisää:

Ruotsi jatkaa takuueläkkeen maksamista Suomeen näillä näkymin vuoden 2022 loppuun asti – Ajankohtaista – kela.fi

Tietoa Ruotsin eläkevirastosta ja miten meihin saa yhteyden | Pensionsmyndigheten

Kontakta oss för att prata om pension | Pensionsmyndigheten

Lue myös nämä eläkeaiheiset blogimme:

AJANKOHTAISTA SOSIAALITURVA- JA ELÄKEASIOISSA | Seniorit maailmalla

Yli 75 000 henkilöä sai eläkettä ulkomailta Suomeen ja yli 53 000 henkilöä sai eläkettä Suomesta ulkomaille vuonna 2021 | Seniorit maailmalla

Eläkkeelle siirrytään yhä myöhemmin | Seniorit maailmalla