Lähdössä matkalle? Muista 5 M:ää eli ’high five’ ennen matkaa

Kun suunnittelet matkaa, muista lukea matkustustiedotteet, tee matkustusilmoitus, ota matkavakuutus, tarkista ja tarvittaessa uusi matkustusasiakirjasi ja huomioi maahantulorajoitukset.

Kun suunnittelet matkaa, muista lukea matkustustiedotteet, tee matkustusilmoitus, ota matkavakuutus, tarkista ja tarvittaessa uusi matkustusasiakirjasi sekä huomioi maahantulorajoitukset.

❗️1. Matkustustiedotteet
Lue ulkoministeriön matkustustiedotteet, ne antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle (ei koske matkustamista Suomeen). Matkustussuosituksia päivitetään maakohtaisesti – Ulkoministeriö (um.fi)

❗️2. Matkustusilmoitus
Tee matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi -järjestelmässä (ei koske matkustamista Suomeen).  Ohjevideo matkustusilmoituksen tekemiseen.

❗️3. Matkavakuutus
Tilaa maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti ajoissa ennen lomaasi. Terveyspalvelut ja niiden saatavuus vaihtelevat matkakohteesta riippuen. EU-terveydenhoito.fi-sivustolle on koottu maakohtaista tietoa yli 50 maan terveyspalveluista. Kattava matkavakuutus kannattaa ottaa ennen matkaa myös Euroopassa matkustettaessa. Tarkista, että matkavakuutuksesi kattaa myös koronaviruksen aiheuttaman taudin hoidon. Varaudu siihen, että saatat juuttua ulkomaille esim. karanteenimääräyksen takia. Huomioi mahdollinen matkan piteneminen taloudellisesti ja esimerkiksi lääkkeiden riittävyyden kannalta. Lue lisää.

❗️4. Matkustusasiakirjat
Tarkista, että matkustusasiakirjasi on voimassa riittävän ajan. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät säännökset. Passi on matkustajalle tärkeä asiakirja – joka silti usein unohtuu tai katoaa – Ulkoministeriö (um.fi)

❗️5. Maahantulorajoitukset
Maahantulosäännöksissä tapahtuu muutoksia edelleen usein pandemiatilanteen vaihdellessa maittain. Varmista kohdemaan koronarokotus/testi- ja karanteenimääräykset ja varaudu niiden muutoksiin matkasi aikana. Tutustu lisäksi lentokenttien, terminaalien, kulkuvälineiden ja matkanjärjestäjien ohjeisiin. EU-maiden matkustusohjeet ja -rajoitukset on koottu Re-open EU -verkkosivustolle (reopen.europa.eu).

Suomen tämänhetkisistä maahantulorajoituksista voit lukea tiedotteestamme. EU:n koronatodistus ja matkustaminen pandemian aikana -tiedotteemme löytyy täältä.

Myös ulkoministeriö muistuttaa matkustamaan vastuullisesti Matkusta vastuullisesti – Ulkoministeriö (um.fi). Edelleen kannattaa suosia kotimaanmatkailua, mutta mikäli lähdet reissuun, toivotamme sinulle turvallista matkaa!