Kun suunnittelet matkaa maailmalle, muista nämä asiat

Kansainvälinen matkailu on elpynyt pandemian jälkeen nopeasti. Moni suunnittelee nyt seuraavaa ulkomaan lomamatkaa, työmatkaa tai vaihto-opiskelua. Tässä muutama asia, jotka on hyvä huomioida ennen matkaa.

Päivitetty 23.3.2023

Tee matkustusilmoitus   

Suomen edustustot avustavat suomalaisia konsuliasioissa, kuten passi- ja henkilökorttiasioissa, sairaustapauksissa, kuolemantapausten hoidossa ja rikosten uhriksi joutuneiden asioissa.   

Matkustusilmoituksen tekeminen on suositeltavaa sekä ulkomailla tilapäisesti oleskeleville että pysyvästi asuville. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin. Voit tehdä matkustusilmoituksen verkossa: tee matkustusilmoitus.

Tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti   

Jos olet lähdössä matkalle toiseen EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin, sinun kannattaa tilata eurooppalainen sairaanhoitokortti hyvissä ajoin ennen lähtöä, jotta saat sen varmasti mukaasi. Kortin voi tilata kätevästi verkossa:  tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Tutustu EU-terveydenhoito.fi -sivustoon  

Sivustolla on maakohtaista tietoa terveyspalveluista yli 50 eri maasta: millaisessa tilanteessa sinulla on oikeus sairaanhoitoon, miten hakeudut lääkärin vastaanotolle ja mitä itse maksat hoidosta. Lisäksi sivuille on koottu tietoa paikallisista terveydenhuollon käytännöistä sekä viranomaisista.  

Suomalainen sähköinen resepti ulkomailla  

Suomalaisella sähköisellä reseptillä lääkkeitä voi ostaa tällä hetkellä Viron, Kroatian, Portugalin, Espanjan ja Puolan apteekeista. Virossa ja Kroatiassa palvelun piirissä ovat kaikki apteekit. Portugalista ja Espanjasta mukana on osa apteekeista ja Puolasta lähes kaikki apteekit. Lisää maita on tulossa mukaan vaiheittain.  

Muista seuraavat seikat ennen matkalle lähtöä ja apteekkiin menoa ulkomailla:

  • Ota mukaan apteekkiin passi tai kuvallinen henkilökortti.
  • Tarkista kanta.fistä, voiko haluamaasi lääkettä ostaa ulkomailta.
  • Reseptiä, johon olet tehnyt luovutuskiellon, ei voida toimittaa ulkomailla. Muista poistaa reseptin luovutuskielto OmaKannassa ennen lääkkeen ostamista. 
  • Suomalaisen sähköisen reseptin käyttö Euroopassa laajenee vähitellen, joten varmista ennen matkaa, onko palvelu käytössä matkakohteessasi.
  • Voit ostaa lääkkeitä vain omalla reseptilläsi. Toisen aikuisen tai alaikäisen puolesta asioiminen ei ole mahdollista.
  • Voit hakea Kela-korvaukset ulkomailla tekemistäsi lääkeostoista sähköisesti OmaKelassa (kela.fi).

Töihin/etätöihin ulkomaille  

Ulkomailla työskentely voi vaikuttaa siihen, minkä maan sosiaaliturvaan kuulut. Kun lähdet Suomesta ulkomaille työskentelemään EU- tai sosiaaliturvasopimusmaihin, tulee työnantajasi hakea sinulle A1-todistusta Eläketurvakeskukselta. Jos olet yrittäjä, haet todistusta itse. A1-todistus tulee hakea myös lyhyille ulkomaantyöskentelyille, kuten työ- ja koulutusmatkoille sekä lyhyille etätyöskentelyjaksoille.  

Jos todistusta ei haeta tai Eläketurvakeskus ei sitä voi myöntää, kuuluu työntekijä työntekomaan sosiaaliturvaan ja myös työnantajan kuuluu maksaa lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut sinne. Ilman A1-todistusta yrittäjän tulee vakuuttaa itsensä työskentelymaassa.  

Lue lisää täältä.

Opiskelemaan tai vaihtoon ulkomaille 

Kun suunnittelet hakevasi ulkomaille opiskelemaan tai vaihtoon, kannattaa tutustua Opetushallituksen ylläpitämään maailmalle.net sivustoon ja maailmalle lähtijän muistilistaan.  

Tarkista vielä matkustusasiakirjat, matkavakuutus ja matkustustiedotteet

Kun suunnittelet matkaa, muista myös lukea matkustustiedotteet, ottaa matkavakuutus sekä tarkistaa ja tarvittaessa uusia matkustusasiakirjasi. Lue lisää aikaisemmin julkaisemastamme blogista Lähdössä matkalle? Muista 5 M:ää eli ’high five’ ennen matkaa.