Floridan suomalaisyhteisössä ”Hätä keinot keksii”

Korona-ajan elämä suomalaisyhteisöissä eri puolilla maailmaa on parantanut yhteishenkeä ja kannustanut tukemaan muita ulkosuomalaisia. Kyselimme kuulumisia USA:n ja Italian ulkosuomalaisilta.

Peter Mäkilä pitää kädessään Suomen lippua

Artikkeli on julkaistu Suomen Silta -lehdessä 2/2020. Teksti: Kari Martiala, kuva: Peter Makilan ja Marjo Kaislasuon arkistot.

Suomen Floridan-kunniakonsuli Peter Makila vietti maalis–huhtikuussa kiireisiä viikkoja auttaessaan suomalaisia heidän ongelmissaan. Moni pitkään Floridassa asunut halusi palata Suomeen, osalla Esta oli päättymässä tai passi vanhentunut. Peter Makila onnistui järjestämään yhdessä New Yorkin konsulaatin kanssa 300 suomalaiselle lennon Suomeen maaliskuun lopussa.

– Tilanne näytti ensin melko toivottomalta, sillä tänne jäi niin paljon suomalaisia. Konsulaattiin hakeutui hädissään paljon vanhempia ihmisiä, Suomen Floridan-kunniakonsuli Peter Makila kertoo.

– Osalla lääkkeet olivat loppumassa, ja huolta aiheutti myös se, jos määräaikainen Esta  (USA:han vaadittava sähköinen matkustuslupa) oli loppumassa. Monilla suomalaisilla on asunto täällä Floridassa ja jos he ylittävät Estassa säädetyn ajan, he eivät ehkä pääsekään enää takaisin Amerikkaan. Rajaviranomaiset ovat tässä suhteessa tarkkoja, Makila muistuttaa.

– Saimme lopulta tukea Suomen suurlähetystöstä New Yorkista, kävimme asiaa läpi Skypessä ja Finnairkin vastasi lopulta myöntävästi. Airbus 350 tuli hakemaan suomalaisia perjantaina 28. maaliskuuta.

Paine lennon onnistumiseen oli kova.

– Meidän edustustojen ja kunniakonsulien tehtävänä on auttaa Suomen kansalaisia kriisitilanteessa. Kun stressi sitten lopulta laukesi, sain aivan hirveän päänsäryn. Olin tietysti iloinen, sillä ihmiset olivat tyytyväisiä, kun kotiin pääsy varmistui. Heiltä on tullut jälkeenpäin minulle paljon kiitollisia viestejä.

Floridasta tulleet suomalaiset joutuivat Suomessa kahden viikon karanteeniin, mutta lentokentällä heitä odotti mukava yllätys. Lentoasemalta oli järjestetty matkalaisille taksikuljetus. 

– Ulkoasiainministeriö ja Finnair järjestivät tämän todella hienosti, Makila kiittää.

Hätätilanteessa Suomen rajalla joustetaan

Huhtikuun lopussa Makilaa haastatellessani tarvetta olisi edelleen uusille lennoille Suomeen. Hän arvioi, että noin 50 henkilöä odottelee mahdollisuutta palata Suomeen. 

– Meillä asuu Floridassa suomalaisia, joista osalla on kaksoiskansalaisuus, ja he viettävät aina kesän Suomessa. Nyt heille ei ole löytynyt lentoja Suomeen. Tarjolla on ollut lentoja Lontooseen, mutta miten päästä sieltä Suomeen, kun Finnair ei enää lennä? hän miettii.

Jos Suomen passi on ehtinyt vanhentua, silläkin on päässyt Suomeen. Kun on hätätilanne, rajalla on Makilan mukaan tarvittavaa joustoa. 

Hänellä oli itselläänkin varattuna lento Suomeen toukokuun puolivälissä. Tarkoituksensa oli osallistua kesäkuussa järjestettäviin konsulikokoukseen ja ulkosuomalaisparlamentin kokoukseen. Ne oli kuitenkin peruutettu jo hyvissä ajoin.

Konsulitoimistot koetaan tärkeiksi

Makila kuuluu itsekin riskiryhmään, mutta hän työskentelee silti ajoittain toimistossaan. Toimiston muut työntekijät ovat tehneet etätyötä jo maaliskuun lopusta lähtien. Kunniakonsulin toimisto voi jatkaa toimintaansa, sillä se katsotaan Amerikassa ”critical”-kohteeksi, kun esimerkiksi ravintolat, lahjatavarakaupat ja monet muut kohteet ovat ”non-critical” ja joutuvat sulkemaan ovensa. 

Makilan kotiasuinalueella Lake Worthissa koronan vaikutukset näkyvät selvästi. Hän kiittää suomalaisia siitä, miten hyvin he noudattavat annettuja määräyksiä.

– Suomalaisista 95 prosenttia pysyttelee kiltisti karanteenissa, kun monet muut ryhmät kokoontuvat samalla tavalla kuin ennen koronaa, Makila sanoo. 

Varovaisuus on myös palkinnut suomalaisia, sillä Makilan mukaan yksikään suomalainen ei ole huhtikuun loppuun mennessä saanut Floridassa koronatartuntaa. 

– Tarkistin tämän kirkosta, jossa käy paljon vanhuksia, sekä Haaleilta (amerikansuomalaisten seurojentalo tai sali). On hienoa, että suomalaisyhteisössä ei kukaan ole sairastunut, vaikka täällä on satakunta ihmistä kuollut koronaan.

Peter Makila on työskennellyt pitkään Yhdys­valloissa. Ensin 28 vuotta Kanadassa, josta ajasta kolme vuotta kunniakonsulina. Sen jälkeen hän on ollut 24 vuotta Floridassa ja 20 vuotta kunniakonsulina. – Tullessani tänne Floridaan tiesin, että täällä tosiaan saa tehdä töitä. Kaiken­näköisiä tapauksia onkin vuosien aikana koettu, hän naurahtaa.

Keskellä italialaisia rajoituksia suomalaisyhteisön yhteishenki on vahvistunut

Marjo Kaislasuo

Italialaiset ovat kansa, joka ei hevin tottele määräyksiä. Nyt on rankkojakin rajoituksia noudatettu suhteellisen hyvin, vaikka sen takia elämä onkin ollut paljon tiukempaa kuin Suomessa.  Italiansuomalaiset ovat pysytelleet huhtikuun loppuun mennessä jo kahdeksan viikkoa tiiviisti sisällä. Kotoa poistumista varten on mukana oltava lupalappu, ja hengityssuojaimet sekä suojahanskat ovat pakollisia.

– Olen itse siinä mielessä onnellisessa asemassa, että asun kaupungin keskustan ulkopuolella, joten täällä on helppo lähteä koiran kanssa ulos. Kaupungeissa elämä on nyt hankalampaa, Anconan alueen Suomi-Seuran puheenjohtaja Marjo Kaislasuo sanoo.

Italiassa asuvien suomalaisten tilanne on hänen mukaansa kuitenkin hyvä. 

– Suomalainen yhteisö on todella tiivis, ja me olemme tulleet läheisiksi toisillemme, vaikka emme olisi koskaan tavanneetkaan. Porukat tsemppaavat toisiaan. Jos on jokin ongelma, niin apua etsitään yhdessä. Tämä yhteishenki on koronan aikana vahvistunut entisestään. 

Kaislasuolla on Facebookissa italiansuomalaisille tarkoitettu sivu, Tiedotuksia Italiansuomalaisille, joka on hyvä kanava pitää yhteyttä ja kuulla kuulumisia.

– Meillä on täällä jopa pilatesryhmä, jota vetää Elban saarella asuva jäsenemme. Olemme olleet pilatesryhmässä mukana jo kuusi viikkoa, ja joka päivä on tehty jotakin. Nämä ovat niitä ihania juttuja, jotka auttavat, kun päivät on vietettävä sisätiloissa.

Kokoukset järjestetään verkossa

Toukokuun alussa Kaislasuon (Club Finlandia Ancona) oli tarkoitus järjestää Fermossa Suomi-Seurojen ja italiansuomalaisten kokous, mutta se peruutettiin koronan takia. Kokous siirtyi verkkoon ja pidettiin lopulta Zoomissa 1. toukokuuta.

– Mukaan ilmoittautui paljon osallistujia, sellaisiakin henkilöitä, jotka eivät ole vielä paikallisten Suomi-Seurojen jäseniä. Tämä olikin hyvä hetki rekrytoida uusia jäseniä. 

– Jotakin pitää tehdä eikä vain odottaa, joten nyt oli hyvä hetki tavata ihmisiä verkossa ja samalla kuulla, mitä Italiassa on meneillään. Esimerkiksi Suomi-koulut toimivat nyt netissä, sillä lapsillekin pitää olla jotakin mukavaa tekemistä. Jatkuvuus ja tiedottaminen ovat minusta tärkeitä asioita tällaisessa tilanteessa, Kaislasuo sanoo.

Kaislasuo pitää säännöllisesti yhteyttä suomalaisiin eri puolilla Italiaa. Hän toivoo, että syksyyn mennessä tilanne normalisoituu ja seuran 30. toimintavuotta päästään joukolla juhlimaan. 

– Ihmiset ovat pärjänneet ihan hyvin. Useimmat ovat töissä, ja joissakin perheissä on ollut koronavirusta, mutta vaikka hankalia tilanteita on koettu, kaikki on kääntynyt lopulta hyväksi.

Apua on tarjolla ahdinkoon

Ihmiset ovat ottaneet koronan aiheuttamat rajoitukset hyvin vastaan ja tottelevat määräyksiä. On toki niitäkin, jotka ovat todellisessa ahdingossa.

– Jos olet esimerkiksi yksityisyrittäjä ja saat 600 euron avustuksen, se ei riitä oikein mihinkään, ellei sinulla ole omia säästöjä. Onneksi ystävät ovat auttaneet, Caritaksesta saa ruokaa ja jotkut kaupungitkin jakavat etukortteja, joilla ihmiset voivat ostaa ruokaa. Ne suomalaiset, jotka ovat apua tarvinneet, ovat sitä myös saaneet, Kaislasuo sanoo.

Italiassa asuvat ulkosuomalaiset ovat pysytelleet pääsääntöisesti Italiassa

Korona on lisännyt tarvetta Suomi-Seuran neuvontapalveluille

Suomi-Seuran neuvontapalveluissa kasvanut neuvonnan ja ohjeistuksen tarve koronatilanteessa on näkynyt lisääntyneinä yhteydenottoina ja kävijämääräpiikkinä verkkosivuilla. Suomi-Seuran julkaisemia paluumuuttajan oppaita on myös tilattu selvästi enemmän kuin yleensä tähän aikaan vuodesta.

Yhteydenottojen perusteella Suomeen paluumuuttavien määrät ovat nousseet selvästi tähän aikaan vuodesta edellisvuosiin verrattuna. Jotkut paluumuuttavat tekivät pikapäätökseen paluustaan, kun koronakriisi alkoi näkyä Etelä-Euroopan maissa. Toiset ovat tehneet paluupäätöksen harkinnan jälkeen, kun asiantuntijatahoilta saatiin arveluita, että korona-aika voi kestää pitkäänkin, jopa kaksi vuotta.  Kysy lisää paluumuutosta Suomi-Seuran neuvontapalveluista.